Publikasjoner og prosjekter

UrbanFeed logo

Moss 04.11.2015 Rita Westvik til Mosseregionen bilag foto Kristin Svorte

UrbanFeed http://www.urbanfeed.no

Urbanfeed_System_HR

Bøker og større rapporter:

aqpolis forside  AQUAPOLIS – en rapport for LSO av Valler/Westvik

URBAN TURISME rapport2012, Gran/Horn/Westvik

UTlogo

ET PROSJEKT STØTTET AV NÆRINGSDEPARTEMENTET

Rita Westvik, MEMETOR, Oslo 03.10.12.

HVORFOR FORESIGHT?

“Foresight is a systematic, participatory, future intelligence gathering and medium-to-long term vision building process aimed at present-day decisions and mobilizing joint actions”.     (FOREN – a guide to regional foresight; EU:2001)

Bare i 2011 har kinesere tatt 70 millioner overseas-turer. De utgjør verdens tredje største gruppe turister og kjøper 20% av alt taxfritt. Hilton-kjeden gir bort asiatiske slippers, har TV-kanaler på rommene på mandarin og red carpet-service for kinesere. Schiphol har egen app som oversetter til kinesisk. Aston og Nike har laget year-of-the-dragon-produkter og BOLS lager yoghurtlikør for kinesere.

Hva gjør vi for å forberede oss til dagens og fremtidens store endringer? Foresight-arbeid handler ikke om å spå rett om fremtiden, men om å utvikle bedre strategier nå. Foresight er et fagområde som spenner over mange metoder, fra intuitiv visjonering til faktabaserte fremskrivninger. Den mest vanlige metoden er SBOL, scenario-based organisational learning. Å gjennomføre en scenarieprosess krever mer enn en lunch-til lunch-workshop. Likevel vil vi introdusere noen begreper og noen øvelser som kan hjelpe oss i å feste blikket et stykke frem i tid. Les mer her:        Rita Westvik om fremtidens Oslo

KAN VI GJØRE DET GODT VED Å GJØRE GODT? Rita Westviks masteroppgave om GAMBIA ved BI 2008; SCENARIOS, FORESIGHT AND STRATEGY

FORSIDE GAMBIA2

 

 

warren BOK: US – Portrait of a pioneer- dialog med Warren Brodey

viaregia2 Via Regia – en hinsides beretning – en BOK OMDRØM i to deler

Faglig del HER:
Hva er drøm – og hvordan drømmer vi?

Ritas dag- og nattbøker HER:
To tidsreiser – 1987 og 1997

Artikler i utdrag:

Skjermbilde 2015-10-04 kl. 09.23.34
DARE TO SHARE: Artikkel i Blue Frontier Magazine 2013
Skjermbilde 2015-10-04 kl. 09.31.10

Skjermbilde 2015-10-04 kl. 09.22.32

PUBLIKASJONER – Utskrift fra Norsk Faglitterær Forfatterforenings register

 • Dadata I & II (video)
 • Det skjer ting i Rana (video) 10 Str. 38. En fotnote for kvingeniører (video)
 • Women’s visions (TV)
 • Scene 3 (TV-talk show)
 • 1983 The missing link (video)
 • 1983 Kvinner og Scifi (radio)
 • Drøm (radio)
 • Radio, radio! radiorakel, i: Radio. Radiojournalistikk (bok)
 • 1985 Billedbrev fra Østen (radio)
 • 1985 For fremtidens folk (radio)
 • VideOOpen (radio)
 • Den hvite guden (kokain) (artikkel i magasinet TALK)
 • 1988. Life Energy. Skru på energikanalen
 • 1988 På hengende håret (TV)
 • 1990. Riv gjerdene (TV)
 • 2001. Lufta er for alle? 80-tallet

PUBLIKASJONER I KUNNE/MORGENBLADET – utdrag

 • Fra langrennsspor til spor av kunnskap .
 • Ledelse i transformasjon: Kan alle lede alt ?
 • Kommer Victor Norman til å (be)gripe det uhåndgripelige i moderniseringen av offentlig sektor?
 • Om å telle og fortelle om det som ikke kan telles
 • Teknologi, ledelse og coaching – med fokus på Forsvaret
 • Sosiale læringarenaer og møteplasser: Skolen som en kunnskapsarbeidsplass
 • KULT nr 1-2007: På leting etter K’en i IKT (egen spalte)
 • KULT nr 2-2007: Den nye ml-bevegelsen NML- New Millennium Learners:  Hvilke effekter har de nye digitale mediene på måten vi tenker, lærer og kommuniserer på? Hva gjør utstrakt mediebruk med våre sosiale og kulturelle mønstre?
 • KULT nr. 3-2007 Tar vi skade på vår sjel i nye nettsamfunn?

Se KULTMAG

Kronikk i Aftenposten: Nestekjærlighet og business – PETTER BRAATHEN, European Institute of Complexity Studies ØYVIND VADA, European Institute of Complexity Studies (EURICS) og RITA WESTVIK, seniorrådgiver, SINTEF -utdrag:

På en reise i Asia var vi vitne til en slik organisering av enorm industriell vekst med tilsvarende reduksjon av fattigdom. Djames Lim og Lim Shrimp Organization (LSO) utvikler hva de kaller Social Enterprise. De har bygget en by i Indonesia med én million mennesker, 400 ganger Venezia, der mennesker er brakt fra fattigdom til en bærekraftig levestandard. Den enkelte akvafarmer gis finansiell støtte til oppdrett av reker. Hver familie driver to dammer og er ansvarlig for resultatet i sin enhet. LSO er ansvarlig for infrastruktur, for globalt salg, for overordnet økologisk drift, og utvikling av helsetilbud og utdanning.

TA DRØMMER ALVORLIG – kronikk i AFTENPOSTEN

RITA WESTVIK, seniorrådgiver, SINTEF, sosionom, UTDRAG.

DET UBEVISSTE. Drømmer kan forandre verden. Det er de dypere, mer ubevisste, emosjonelt ladde sidene av vårt sinn som styrer vår adferd.

Emosjonsforståelse. Vi mennesker navigerer ikke i verden bare ut fra rasjonelle innsikter. For å finne ut hva som styrer vår individuelle og kollektive adferd i praksis, er emosjonsforståelse et felt som må finne sin plass i flere fagdisipliner. Om vi skal forstå våre egne sinn, kommer vi ikke utenom drømmene.

«This world is not real», sier karakteren Dominic Cobb, spilt av Leonardo DiCaprio, i Christopher Nolans fiction/actionfilm Inception. Hva er virkelighet? Fins det flere virkeligheter? Kan vi, som karakteren Mal hevder, velge mellom flere virkeligheter? Inception bygger på et snedig plot hvor kontrollen over menneskenes sinn er avgjørende. Inception handler om å plante ideer i andres hode, innplanting av et emosjonelt ladet budskap, i denne sammenhengen for å oppnå forretningsmessig gevinst. Er det tenkelig at fokusert arbeid med drømmer kan gi bedre resultater og prestasjoner på en rekke av livets områder?

Kronikk i DAGBLADET: ER NORGE ET DIGITALT DANNET LAND?

Norske elever og studenter kan nå kommunisere og dele kunnskap med elever og studenter på alle kontinenter. Etter vellykkede tester av samhandling og læringsteknologi over bredbåndsatellitt kan også utkantstrøk i mindre utviklede deler av verden nås. Hva om norske elever, lærere og, læremiddelprodusenter gikk i spissen for å utvikle læringsressurser i samspill med lærere, elever og produsenter i utviklingsland?

Om Sansenes magi – og verdens fortryllelse, RW om David Abram i FLUX- magasinet, her: THE SPELL OF THE SENSUOUS, David Abram

NICE 2B NICE!?
Om hvorfor det er riktig og smart at Norge tenker på flere enn oss selv når vi skaper digitale læringsressurser.  Skolemagasinet 2/2005, kronikk

Skjermbilde 2015-08-22 kl. 15.00.43 Farlig feminin! 30 år med FM-inisme på radiOrakel 

BOK i anledning radiOrakels 30-ÅRSJUBILEUM

Noen av historiene om verdens eldste kvinneradio er samlet mellom to permer i antologien Farlig feminin! 30 år med FM-inisme på radiOrakel.

LENKE TIL RADIORAKEL  http://radiorakel.no

Rita’s  hjemmelagede bok om YOGA fra 1971:-)

YOGA2

UTDRAG:

YOGA4YOGA3YOGA6YOGA5